KALİMERO

KALİMERO
...ama bu haksızlık!!!

9 Şubat 2012 Perşembe

Niacinamide

Daha önce kullanıcı kitlesi olarak olgun yaşlara hitap eden bir cilt bakım aktifi olan DMAE hakkında bir yazı hazırlanmıştım, bugün ise sırada daha genç yaşlarda kullanılabilecek, güvenlik açısından bir sorun teşkil etmeyen ve benim de severek kullandığım bir aktif olan Niacinamide var=)

Önce Niacinamide kimdir, nedir, vücutta ne işe yarar kısaca anlatayım. İnsan vücudundaki bir çok metabolik yol için gerekli olan NADH ve NADPH isimli koenzimlerin öncüsü olan niacinamide, B3 vitaminin iki temel formundan biri. Hem oral -yani yutularak- hem de topikal-cilde sürülerek- kullanım formları olan Niacinamide'in ben topikal etkilerinden bahsedeceğim.

AKNE: Yapılan bir randomize kontrollü çalışmada, orta derecede aknesi olan 76 hasta üzerinde %4'lük Niacinamide gel ve %1' lik Klindamisin (topikal antibiyotik) karşılaştırılmış. 8 haftalık uygulama sonucunda niacinamide kullanan hastaların % 82'sinde, klindamisin kullanan hastaların ise %68'inde iyileşme kaydedilmiş. Her iki grupta da herhangi bir yan etki gözlenmemiş. Niacinamide' in sahip olduğu anti-inflamatuar özellikler sayesinde akne üzerinde iyileşme sağladığı önerilmiş. Antibiyotiklerin zamanla yol açtığı mikroorganizma direnci göz önüne alınırsa, akneden muzdarip hastaların tedavisinde topikal niacinamide kullanımı oldukça akılcı görülüyor.
ROSACEA: Rosacea aşırı cilt kızarıklığı, hassaslığı ve inflamasyona neden olan bir cilt rahatsızlığı. Bir çalışmada, niacinamidin cilt bariyer fonksiyonunu iyileştirerek irritan maddelerin neden olduğu cilt reaksiyonlarının azalmasına neden olduğu gösterilmiş. Başka bir çalışmada ise niacinamidin anti-inflamatuar etkileri sayesinde 34 hastadan 26'si tedavi edilebilmiş.
CİLT GENÇLEŞMESİ: Bir çalışmada niacinamidin, ciltteki seramid üretimini artırarak cilt nemlenmesini iyileştirdiği gözlenmiş. Başka bir çalışmada ise güneş ışınlarının zararlı etkilerinin niacinamide sayesinde hafiflediği gösterilmiş.
12 hafta süren ve 50 kadın üzerinde yapılan bir başka kontrollü çalışmada ise %5'lik topikal niacinamide kullanımının cilt yaşlanması üzerine etkileri gözlenmiş ve ince çizgiler, kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri, cilt yapısı ve kırmızı renk düzensizlikleri üzerinde gözle görülür iyileşmeler kaydedilmiş.
Yukarıdaki resmi Pubmed' de yayınlanmış, Niacinamide' in lekeler üzerindeki etkilerinin gözlemlendiği bir makaleden aldım. Soldaki fotoğraf tedavi öncesi, sağdaki ise 8 haftalık %4'lük Niacinamide uygulaması sonrası. Pubmed' de Niacinamide' in cilt üzerindeki etkileri hakkında makale çok ama ben sizi bunaltmamak için özet geçmeye çalıştım=)

Kısacası, Niacinamide hem bioykimyasal açıdan iyi tanıdığımız, güvenli ve stabil- yani aldığınız krem veya serum C vitamini içeren ürünlerde olduğu gibi bir kaç ay sonra işe yaramaz hale gelmiyor- hem de oldukça gelecek vaat eden bir topikal aktif olarak görülüyor. Cilt üzerindeki etkileri de düşünüldüğünde -ki özetlemek gerekirse anti-akne, anti-inflamatuar, cilt bariyerini güçlendirici, güneş ışınlarının zararlı etkilerini hafifletici, cilt lekeleri ve ince çizgiler üzerinde pozitif etkili- her yaş grubu tarafından rahatlıkla kullanılabilecek, şans verilmesi gerektiğini düşündüğüm bir topikal ajan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder