KALİMERO

KALİMERO
...ama bu haksızlık!!!

12 Aralık 2011 Pazartesi

DMAE

Son yıllarda bir çok kozmetik firmasının, içeriğinde DMAE bulunan ürünleri "Kutudaki Cilt Germe Ameliyatı" gibi pazarlama taktikleriyle piyasaya sürdüğünü gördük. Bu dünyadaki bir çok kadının merakını uyandırdı çünkü cilt sarkması da en az kırışıklıklar kadar yaşlanma sürecinin cilt üzerinde görülen olumsuz etkilerinden biri. Kırışıklar üzerinde etkinliği kanıtlanmış -tretinoin gibi- topikal olarak kullanılabilinen ürünler varken, cilt sarkmaları üzerinde etkinliği kanıtlanmış herhangi bir topikal ajanın bulunmaması da dikkatlerin DMAE içeren ürünlerin üzerine daha çok çekilmesine neden oldu. Peki bu DMAE nedir, kimdir, sarkmalar üzerinde hangi yolu kullanarak etkili oluyor ve tabi ki cilt için güvenli bir madde mi? Ben kimyager değilim sonuçta ama kendim için yaptığım araştırmalar sonucu elde ettiğim bilgileri sizinle de paylaşmak istedim=) 
DMAE (dimethylaminoethanol) bazı balıklarda ve insan sinir sisteminde doğal olarak bulunan organik bir bileşik. Sinirlerin normal fonksiyonlarını yapabilmeleri ve kasların kasılması için gerekli olan asetilkolin isimli nörotransmitterin öncü maddesi olan DMAE' nın, aynı zamanda hücre zarının önemli bir parçası olan fosfatidilkolinin sentezini artırdığı ve yaş ilerledikçe bir çok vücut hücresinde biriken, oxidan stresler sonucu oluşan lipofuscin pigment birikimini azalttığı da biliniyor. Yaşla birlikte düşüşe geçen hafıza ve düşünsel fonksiyonların DMAE sayesinde daha iyi muhafaza edilebileceği yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış olmasına rağmen, DMAE' nın cilt üzerine etkileri hakkında günümüzde hala yeterli çalışma bulunmuyor.
DMAE' nın cildi hangi mekanizmayla sıkılaştırdığı tam olarak açığa kavuşturulamamış olsa da -hücre membranını stabilize ederek mi, asetilkolin miktarını artırarak mı, yoksa lipofuscini azaltarak mı- etkilerinin oldukça dramatik olduğu biliniyor. 
(Dr. Oz' un programında gösterdiği 35 gün boyunca DMAE kullanmış olan bir kadının fotoğrafı yukarıdaki)
2007 yılında insan cilt dokusu kültürleri ve tavşan cildi üzerinde Quebec Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada DMAE' nın hücre ölümüne neden olabileceği gösterilmiş. Fakat sadece bu çalışmayı göz önüne alarak DMAE' nın cilt hücreleri üzerinde toksik etkisi olduğunu söylemek mümkün değil, çünkü antioksidan özelliği kanıtlanmış bir vitamin olan C vitamini bile yüksek oranlarda cilt hücresi kültürlerine eklendiğinde hücreler için ölümcül olabileceği görülmüş, yani cilt için yararlı olduğu bilinen bir çok madde bile uygun olmayan şartlarda - pH, sıcaklık, yüksek dozlar vs- hücre kültürlerinde toksik etkiler gösterebiliyorlar. Yukarıda bahsettiğim çalışmada da alkaline formda olan DMAE kullanılmış -ki sonuçta cilt pH' sının çok üzerinde olan neredeyse her madde cilt için zararlı olabilir- ama normalde cilt bakım ürünleri içinde kullanılan DMAE, pH olarak cilt için uygun olan formlarda kullanılıyor.
Başka bir klinik çalışmaya göre ise -The American Journal of Clinical Dermatology' de yayınlanmış- 16 hafta boyunca %3 DMAE içeren jel kullanımı güvenli ve alın ve göz çevresindeki çizgiler üzerinde etkili bulunmuş. Yaşlanan cildin genel görünümünde, dudakların şekil ve dolgunluğunda iyileşme görülmüş. İki hafta boyunca kullanıma ara verildiğinde etkilerinin geriye dönmediği gözlenmiş. Ek olarak da göz altı morluklarında, nazolabial çizgilerde, sarkık boyun derisinde ve zorlu kırışıklıklar üzerinde iyileşme gösterilmiş.
Kısacası çalışmalara açık bir madde DMAE... Dr. Perricone gibi arkasında duranlar da var, güvenli olmayabilir diyenler de... Kullanıp kullanmamak ise tamamen sizin inisiyatifinize kalmış bir şey. Ben farkında olmadan bir kaç ürünün içinde kullanmışım mesela=) Ne negatif ne de pozitif bir şey de fark etmedim üstelik. Kendini güvende hissetmek isteyenler yeni çalışmalar yapılmasını bekleyip ona göre kararlarını verebilirler yada " Zaten sarktım sarkacağım kadar, bari bir de bunu deneyeyim" diyenlerse %3'lük konsantrasyonları geçmeden ciltlerini gözlemleyerek kullanabilirler bence.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder