KALİMERO

KALİMERO
...ama bu haksızlık!!!

3 Eylül 2011 Cumartesi

Çilek Burunlu Kızın El Kitabı =)

Konu büyük gözeneklere gelince bazılarımız doğuştan şanssız... Hele ki bu kocaman gözenekler burun cildi üzerinde yer alıyorsa, hayat siyah nokta denen merete karşı saldırı ve imha stratejileri geliştirmekle geçiyor. Tabi ne yaparsak yapalım eğer büyük gözenekli bir cildimiz varsa sadece hafiflemesini sağlamak mümkün durumun, bakım yapmayı  bıraktığımız zaman da her şeyin önceki haline döneceği kuşkusuz gerçek. Çilek burunlu bir kız olarak bugün sizinle kendi siyah noktalarla savaş taktiklerimi paylaşmak istiyorum =)

1.  Dip Köşe Temizlik: Önce kötü haber gözeneklerimizi küçültmek mümkün değil (en azından ev ortamında), iyi haber ise cildimizi temiz tutmayı başarabilirsek en azından siyah nokta oluşumunu azaltabiliriz. Gün boyunca cildimize güneş kremi, nemlendirici, serum, makyaj malzemeleri olmak üzere bir sürü ürün sürüyoruz. Bu ürünler cildimizin ürettiği sebumla birleşiyor ve eğer efektif bir biçimde cilt temizliği yapmazsak cildimizin zaten fazlasıyla geniş olan gözeneklerinde birikiyorlar. Zaman içinde kimin zaman oksitlenerek siyah bir renk alıyorlar, kimi zaman da gözeneği tamamen tıkayarak sivilcelere neden oluyorlar. 
Gelelim benim bu konuda nasıl bir yol izlediğime... Akşamları önce bir temizleme yağı ile -bu yağı aktardan aldığınız malzemelerle kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Formüller için tık tık. Benim tavsiyem hazır alacaksanız içinde mineral yağ olmamasına dikkat etmeniz, kendiniz hazırlayacaksanız da içine mutlaka hint yağı ve kayısı yağı eklemeniz yönünde- bir güzel makyajımı çıkarıyorum. Daha sonra içinde glikolik asit olan bir temizleyici ve Mia' yla sorunlu olan bölgelere daha fazla zaman ayırmaya dikkat ederek cildimi temizliyorum. Ben tonik basamağını es geçiyorum ama salisilik asit içeren bir toniği, cilt temizliğinden sonra kullanırsanız gözeneklerinizin temiz kalmasına çok yardımı dokunabilir. 

2. Eksfoliyasyon:  Çilek burunlu bir kızın düzenli olarak cilt tipine uygun olan bir eksfoliyantla cildini temizlemesi gerekir. Ben haftada ortalama 3 kere eksfoliyasyon yapıyorum, denemelerim sonucu bana 3 defanın yettiği kanısına vardım, tabi herkesin cildi ve cildinin ihtiyaçları birbirinden farklı... Eksfoliyantlar deyince bunlar kimyasal (BHA & AHA mesela) veya fiziksel (dermal düzey mikrofiber bezler) olabilirler. Şimdi fark ediyorum ki kullandığım eksfoliyan ürünlerle ilgili çok bir şey yazmamışım, ileriki postlarda buluşmak dileğiyle diyeyim ve üçüncü basamağa geçeyim =)

3. Burun Bantları: Siyah noktaları parmaklarla veya yukarıdaki gibi nesnelerle sıkarak çıkarma taraftarı değilim şahsen ben, çünkü her ne kadar dikkat edilirse edilsin gözeneklerde iltihabi durumlar gelişebileceğini ve kaş yaparken göz çıkarılabileceğini-=)- düşünüyorum. Bunların yerine burun bantları kullanılması taraftarıyım bu yüzden. Daha önce siyah renkli soyulan maskelerden denemiş olsam da açıkçası umduğumu bulamadım. Benim bu konudaki favorim Biore Ultra Deep Cleansing Pore Strips. Haftada bir kere kullanımla gözeneklerin büyüklüğü gözle görülür bir şekilde küçülüyor gerçekten. Tabi bu ürünlerin aşırı hassas ve kılcal damar çatlamalarına meyilli ciltler tarafından kullanılmaması gerektiğini hatırlatmam lazım.

4. Maskeler: Özellikle kil ve aspirin maskeleri bu iş için biçilmiş kaftan diyebilirim. Kil maskelerini zaten biliyorsunuzdur, aspirin maskesini de duymayan kaldı mı bilemiyorum ama yine de kısaca aspirinin ana maddesi salisilik asit olduğu için -ki kendisi daha önce de yazdığım gibi BHA ailesine mensup bir asit- siyah noktalar üzerinde bu kadar etkili. Bir de yabancıların Milk of Magnesia (Türkiye' de Magnezi Kalsine adı altında satılıyor) dedikleri magnezyum oksit içeren laksatif var ki (ilk kimin aklına geldi yüzüne sürmek çok merak ediyorum gerçekten=)) siyah noktalar üzerinde çok işe yaradığını söyleyebilirim ama alkali bir madde olduğu için uzun vadede cilde pek iyi geleceğini düşünmediğim için ben sadece bir kaç kere denemekle yetindim.

5. Gece Bakımı: Cildinizin tipine göre belirlediğiniz BHA ve retinol içerikli ürünleri kapsayan  bir rutinle siyah noktaları cildinizden uzak tutmanız mümkün. BHA içerikli ürün olarak verebileceğim en basit örnek Salsil-2 Jel, retinoik asit içeren ürün olarak ise Tretin. Daha önce her ikisinden de bahsetmiş olduğum için bu kısmı çok fazla uzatmayacağım ama AHA, BHA veya retinol kullanıyorsanız mutlaka yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanmanız gerektiğini hatırlatmam lazım. Tabi bir de BHA ve retinolün gebelik boyunca güvenli maddeler olmadıkları için kullanılmamaları gerektiğini vurgulamam gerek. Neyse ki AHA' larda bu tür bir tehlike olmadığı için gebelikte kullanılmalarında bir problem yok.

6. Gizlemek: Bu küçük canavarlardan kurtulmak için her şeyi yaptınız ama hala takıldıkları mekanda huzur içinde yaşayıp gidiyorlar mı, o zaman son silahımızı çıkarmanın vakti geldi demektir: İyi bir makyaj primeri...  Ben Clinique Pore Minimizer Instant Perfector kullanmayı seviyorum ama cildinize uyum sağlayan herhangi bir makyaj bazı gözeneklerinizin ve siyah noktalarınızın görünümünü oldukça hafifletmenize yardımcı olabilir.

Bütün çilek burunlu kızlara siyah noktalarıyla olan mücadelelerinde üstün başarılar dileyerek şimdilik siyah nokta dosyasını kapatıyorum, herkesin gazası mübarek olsun=)

1 yorum:

  1. Bu yazı tam benlik olmuş cidden, eline sağlık. Bana yine alışveriş yolları göründü:))

    YanıtlaSil