KALİMERO

KALİMERO
...ama bu haksızlık!!!

8 Ağustos 2011 Pazartesi

Zerdeçal

Asya mutfağında sıklıkla kullanılmasına rağmen bizim pek de yüz vermediğimiz bir baharat zerdeçal, diğer bir adıyla Hint safranı. Günümüzde sağlık açısından bir çok yararı olduğu kanıtlanmış, zaten yüz yıllar boyu özellikle Hindistan'da halk hekimliğinde kullanılmış bir baharat ama ben size nette gezinirken öğrendiğim ve denediğim zaman gerçekten bayıldığım bir faydasından bahsedeceğim.
40 gün 40 gece süren şatafatlı Hint düğünlerini duymuşsunuzdur. 40 gün 40 gece süren sadece düğün değilmiş meğerse, gelini büyük gecesine hazırlamak için uygulanan zerdeçallı güzellik ritüelinin de süresiymiş... Eğer 200 yıl öncesinde yaşayan Hintli bir gelin olsaydınız, şu an en büyük düğün hazırlığınız kendinizi baştan aşağıya zerdeçallı bir karışıma bulamak olurdu diyebilirim =)
Bu karışımın geleneksel tarifi şöyle:
1/3  tatlı kaşığı zerdeçal
2 yemek kaşığı nohut unu
1/3 tatlı kaşığı sandal ağacı tozu
ve bu malzemeleri macun haline getirebilecek kadar süt

Gelinler için hazırlanan geleneksel tarif böyle ama bu tarife sadık kalmanıza gerek yok. Mesela ben yağlı ve karma ciltler için tavsiye edilen zerdeçal ve limon suyu karıştırılarak yapılan tarifi denedim. Kuru ciltler için ise limon suyu yerine gül suyu kullanılarak hazırlanması gerekiyor maskenin.
Daha önce zerde tatlısı yapanlar bilirler, zerdeye o sarı rengi veren baharat zerdeçalın ta kendisi. O yüzden dikkatle hazırlanması ve uygulanması gereken bir maske olduğunu belirtmeliyim ki cildimiz güzel görünecek derken her taraf sapsarı bir renge boyanmasın. Hazırlarken porselen değil de cam bir kase kullanırsanız, üstünüze de eski bir tişört giyerseniz ve dikkatli davranırsanız çevre temizliği problemi kalmaz. Gelelim elinize ve yüzünüze bulaşan zerdeçalın rengini yok etmeye, bunun kurtuluş yolu ise yoğurt veya sütten geçiyor. Zerdaçallı maskenizi çıkardıktan sonra yüzünüzü yoğurt veya süte batırdığınız bir pamukla temizlediğiniz de o ikterik görüntü de ortadan kalkıyor. Ve gerçekten öyle güzel bir cilt ortaya çıkıyor ki denemeden inanmanız mümkün değil. Eğer yüzünüzde sivilce varsa anında küçüldüğünü görüyorsunuz (zerdeçalın antienflamatuar özelliklerinden dolayı sanırım), sivilce izleriniz varsa  görünmez hale geliyorlar ve cildinize öyle bir ışıltı hakim oluyor ki hiç bir aydınlatıcı makyaj ürünü bu kadar iyi iş çıkartamaz bence. Renk vermesi bakımından biraz zahmetli bir maske olsa da ( bu yüzden deneyeceksiniz boş bir gününüzde yapmanızı tavsiye ederim) bence hakkını veriyor yani sonuna kadar. 
Kullanıcı Yorumları
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder